seizoenstafel pinksteren

Meestal in mei, maar soms ook in juni wordt op een Vrije School het pinksterfeest gevierd. Er wordt dan op de onderbouw (basisschool) een meiboom opgezet. Hier worden linten (pastel) aan vast gemaakt. Leerlingen weven, al zingend, deze linten rondom de meiboom. Er zijn uit de klassen een jongen en een meisje geselecteerd; dit zijn de pinksterbruid en pinksterbruidegom. Leerlingen staan in twee cirkels, een binnen- en buitencirkel, een stukje van elkaar. Andere leerlingen dansen en zingen tussen deze twee rijen door. Er wordt vaak muziek gespeeld en ook witte duiven worden losgelaten.

Een bekend liedje dat gezongen wordt is:

Hier is onze fiere pinksterblom en ik zou hem zo graag eens we-he-zen, met zijn mooie kransen in het haar en met zijn rinkelende bellen, recht is recht, krom is krom, mijn liefste wat te geven voor de fiere pinksterblom en de fiere pinksterblom moet voorgaan.

 

Het is altijd een fantastisch gezicht om al die leerlingen, peutertjes en kleutertjes, in rose of witte of pastelkleertjes te zien dansen en zingen en linten die rondom de boom worden geweven. Op diverse vrije schoolsites staan foto’s van dit feest. www.vrijescholen.nl  voor adressen, mogelijk ook bij google afbeeldingen.