Feestdagen

Feestdagen. Hoogtepunten in een jaar. Er zijn er heel wat: Maria Lichtmis, Pasen, Pinksteren, midzomer,Sint-Jan, Sint-Maarten, Halloween, Sinterklaas, de heilige Brigid, Allerheiligen, Allerzielen, Kerst, Oudjaar. Ze vallen in de lente, de zomer, de herfst en de winter.
Ik beperk me tot ‘bekende’ christelijke feestdagen en hoogtepunten in het Vrije Schoolonderwijs.
Op een aantal pagina’s staat informatie over het feest, evenementen en foto’s.
Het beleven van de seizoenen is heel goed voor de menselijke natuur, de geest, de ziel en het ervaren van ‘the circle of life’. Het ritme van de natuur en de seizoenen, met daarin zijn hoogtepunten.

Lente
Pasen en de lente equinox vallen natuurlijk in het voorjaar. In de late lente Pinksteren. In de Vrije School en dan met name de onderbouw (lees basisschool) vieren we het Pinksterfeest met een combinatie van het midzomerfeest, namelijk het dansen om de meiboom.

Zomer
In de heerlijke zomermaanden hebben we midzomer, wat in enkele landen, vooral de Scandinavische landen, uitbundig wordt gevierd. Op de Vrije School vieren we dan het Sint-Jansfeest met het springen over het vuur, altijd weer een sensatie. Kransen in het haar, picknicken met kinderen en ouders.

Herfst
De prachtige kleuren van de herfst vieren we met Sint-Maarten en/of met Halloween. Dit vind ik persoonlijk het leukst. Ook is er in de kerk Allerheiligen en Allerzielen.
5 december vieren wij pakjesavond, Sinterklaas. 8 december wordt in een aantal landen de heilige Brigid gevierd. Meisjes dragen een krans met (elektrische) kaarsen op het hoofd.

Winter
Oudjaar is natuurlijk heel leuk. Het vuurwerk, of je er nu voor of tegen bent vanwege de kosten of het milieu, blijft natuurlijk spetterend. 2 februari vieren we Maria Lichtmis.

Kortom; er valt heel wat te genieten door het jaar heen aan feestdagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.