Tai chi, chi kung

Al jaren doe ik, met tussenpozen, aan tai chi en chi kung.

Het fijne van chi kung vind ik het bewegen op een rustige manier. Na de yoga en de poweryoga is dit wat het beste bij mij past.

Soms schiet het er, net als sporten bij in. Dan ineens beoefen ik het weer een tijd elke dag. Dit kan gewoon thuis. Voor met name chi kung, die vooral gericht is op de gezondheid, heb je aan een paar vierkante meter in je woonkamer genoeg. Als ik helemaal geïnspireerd ben, is ‘s ochtends vroeg, voordat iedereen opstaat, chi kung beoefenen op het terras heel fijn. Zo gebeurt het natuurlijk ook in China waar al heel lang mensen in parken,  met zijn allen, voor ze naar hun werk gaan chi kung of tai chi  beoefenen,.

Op internet, o.a. op youtube zijn vele demonstratievideo’s te zien. Het beste is echter om op les te gaan, of in ieder geval een tijdlang lessen te volgen. www.laoshan.nl In het volgende fimpje op youtube kun je een demonstratie zien van de tai chi groep in het park Kennemerland. Iets waar wij nog raar van opkijken, maar in China vrij normaal is.

Er zijn diverse verenigingen en sites over chi kung en tai chi. Ook is er een tijdschrift van de vereniging. Bezoek eens de startpagina. http://taichi.startpagina.nl/